Stormschade Belschema

Beste ARGUS-leden,

Graag uw aandacht voor onderstaand bericht van Hans Schotsman, brandweer Laren:

Afgelopen jaar zijn er helaas 32 slachtoffers te betreuren bij woningbranden. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal slachtoffers de deuren in de woning open hadden staan en zo de rook vrij spel had om alle ruimten te vullen. Daarom geven wij als brandweer ook als advies mee om de binnendeuren te sluiten. Het sluiten van binnendeuren blijkt een eenvoudige maar zeer doeltreffende maatregel te zijn.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij gesloten binnendeuren beduidend minder dodelijke slachtoffers vallen. Als de deuren dicht blijven kan de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand- zich ook moeilijker verspreiden. De rook die bij brand vrijkomt is nl zeer giftig en is desastreus. Door het inademen van rook krijgt je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Sluit daarom ’s avonds voor je slapen gaat de binnendeuren. Zo blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte.

Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze vaak minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk. Er zijn veel praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren.

Ook blijkt dat een kwart van de branden ontstaat in een bank of stoel. In deze zitmeubelen is schuimrubber verwerkt welke zeer veel rook afgeven bij brand. Modernere woningen bevatten ook steeds meer kunststof interieur artikelen welke giftige rook verspreiden bij brand.

Tot slot is geconstateerd dat in het grootste deel van de fatale woningbranden geen rookmelder aanwezig was. Rookmelders redden levens. Want deze apparaten melden je met een luid alarm dat er rook is. Daarom ook het advies om eens in uw woning te kijken of u wel voldoende rookmelders heeft hangen.

De heer Schotsman vraagt verder uw aandacht voor het feit dat stormschade bij de brandweer niet als spoed wordt beschouwd, en dat men beter 0900-0904 kan bellen (zie bijlage).  Dit officiële nummer is al enige tijd geleden ingevoerd, maar is nog lang niet bij iedereen bekend.

Met vriendelijke groet,

Hanneke de Greef, secretaris BPV ARGUS

Print Friendly, PDF & Email